Lasagne

Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego

- pieczarki wg uznania (ja dodaje dużo;-)) mniej więcej tyle ile mięsa

- duża cebula

- czerwona papryka

- koncentrat pomidorowy (mala puszka lub sloiczek)

- 20 dag sera zółtego
- makaron lasagne

- 200 ml mleka

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki masła

- gałka muszkatałowa

- sól

- pieprz

- zioła prowansalskie

- bazylia

Przygotowanie:

Ja zaczynam od pieczarek, najpierw je podsmażam, potem przekładam do półmiska, podsmażam mięso, dodaje cebulkę, paprykę i pieczarki i duszę ok 10 min, następnie dodaje koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku (zioła, bazylia, sól może być czosnek)

Sos beszamelowy:

- do roztopionego masła dodaje mąkę i intensywnie mieszam, następnie powoli dodaje mleko (ciągle mieszając) do momentu otrzymania gęstego sosu, następnie doprawiam gałką oraz solą.

Makaron przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Naczynie żaroodporne smaruje olejem bądź masłem… Układam jedną warstwę makaronu, następnie sos mięsny, sos beszamelowy, warstwa makaronu, mięsna, sosu beszamelowego, warstwa makaronu cieniutka warstwa mieszanki sosu mięsnego i beszamelowego plus żółty ser tarkowany na wierz

Zapiekać ok 30 min

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>